WordPress Interview Questions and Answers

Prem Tiwari - - Interview Questions Answer


Today, I have created a bunch of WordPress interview questions and answers to help the many WordPress freshers and as well WordPress professional guys to crack the WordPress interviews. This tutorial is based on the latest version of WordPress so that it helps you more during your next WordPress interviews. Please keep your close attention and read the below WordPress questions answers.

WordPress interview questions and answers

WordPress interview questions and answers

Here is the WordPress interview questions and answers for freshers and experienced.

Q1: What is the latest version of WordPress?

a) 4.8
b) 4.9.2
c) 3.7
d) 4.5

Ans: b

Note: For more information: https://wordpress.org/news/category/releases/

Q2: How many user roles are defined in WordPress by default?

a) 4
b) 8
c) 7
d) 5

Ans: d

Q3: What is the default database tables prefix of WordPress?

a) wordpress_
b) wwpdb_
c) wp_
d) None of the above

Ans: c

Q4: What is WordPress loop?

a) Used to display posts.
b) Used to display pages.
c) None of the above

Ans: a

Q5: Does WordPress have cookies?

a) Yes, WordPress has cookies and WordPress uses cookies for verification of users while logged in.
b) No
Ans: a
Q6: How WordPress objects are passed?

a) by value
b) by reference

Ans: a

Q7: When the first version of WordPress was released?

a) May 27, 1995
b) May 27, 2003
c) December 31, 2003
d) None of the above

Ans: b

Q8: How many sites are hacked due to hosting?

a) 29%
b) 22%
c) 43%
d) None of above

Ans: d

Q9: ……………. are the major components of WordPress?

a) database, plugins, and themes
b) Themes, plugins, and database
c) Themes, plugins, and core

Ans: c

Q10: How many tables are there in WordPress by default?

a) 11
b) 12
c) 5
d 13

Ans: b

Below are the default WordPress tables:

Q11: Can we rename the WordPress admin login URL?

a) Yes
b) No
c) None of the above

Ans: a

Q12: How to define login attempt limit?
Ans: a
a) By using the .htaccess code
b) By using the plugin
c) Both

Ans: b

Q13: How can you backup your WordPress content?

Ans: WordPress admin -> Tools -> Import

Q14: How to display the custom field in WordPress?

Ans: echo get_post_meta($post->ID, ‘key_name’, true);

Q15: Can we call shortcode in WordPress template files?

Ans: Yes, We can call the short code in template files by using the do_shortcode(). See the below example:

Q16: Plugin for the Multi-language website in WordPress?

Ans: You can use the WPML Multilingual Plugin to create the Multi-language website in WordPress

Q17: How to define a constant in WordPress?

Ans: You can define a constant by using the below provided command:

Q18: What is the $wpdb variable in WordPress?

Ans: $wpdb is a global variable which contains the database object to perform the custom database actions in your themes and plugins files.

Q19: How can you prevent WordPress from brute force attack?

Ans: You can protect your WordPress websites from the brute force attacks by following the below steps:

  1. Never use the “admin” username
  2. Always use the strong passwords.
  3. Set up some server-side protections (IP-based restrictions, firewall, Apache/Nginx modules, etc.)
  4. Install a plugin to add a captcha, or limit login attempts.

Q20: How do you enable debug mode in WP?
Ans: You can enable debug mode in WP by editing wp-config.php file and changing WP_DEBUG constant value to true.

Q21: Is WordPress secure?
Ans: Yes. A WP website is completely secure. WordPress site hacked due to downloading plugins and themes from an unauthorized source.

Q22: In WordPress, objects are passed by value or by reference?
Ans: In WordPress, all objects are passed by value.

Q23: How can you disable comments in WordPress?
Ans: If you want to disable the comment system on the WordPress site, then follow the below steps:

  1. Login to your WordPress admin panel.
  2. Go to the Settings menu.
  3. Under Settings menu click on Discussion.
  4. Uncheck Allow people to post comments on new articles. checkbox
  5. Click on save changes button, you done

Q24: List some action and filter hooks functions in WordPress?
Ans: Following are the list of some Filter hooks functions used in WordPress:

  1. has_filter()
  2. add_filter()
  3. apply_filters()
  4. apply_filters_ref_array()
  5. current_filter()
  6. remove_filter()
  7. remove_all_filters()
  8. doing_filter()

Following are the list of some Action hooks functions used in WordPress:

  1. has_action()
  2. add_action()
  3. do_action()
  4. do_action_ref_array()
  5. did_action()
  6. remove_action()
  7. remove_all_actions()
  8. doing_action()

Q25: List out the template tags functions which are used to display dynamically information in your customize blog template?
Ans: Below are some of template tags functions which are used to display the information dynamically.

  1. get_header()
  2. wp_register()
  3. get_sidebar()
  4. wp_title()
  5. wp_enqueue_script()
  6. get_the_author()
  7. wp_list_authors()
  8. category_description()
  9. get_bookmarks()

Q26:Where does WordPress store version number?

It contains the WordPress version. If you need to acquire it from a file, you can read it from /wp-includes/version.php file.

Over to You

I hope above WordPress Interview questions and answers helped you. If you face any other Question in your WordPress interview and want add to this list, then feel free comment your questions in the below comment section I will add that questions with answers.

Wish you best of luck for your interview!


About: Prem Tiwari

Prem Tiwari is the founder of FreeWebMentor.com and also a professional developer who has vast experience in PHP and open source technologies. Apart from this, he is a blogger by hobby and also he has been a regular speaker of WordPress sessions in various IT Companies.


Tags: , , , , ,