SEO technical questions and answers

#1 What is SEO?

Ans. Search Engine Optimization (SEO) is the process of increasing the quality and quantity of website traffic by increasing the visibility of a website or a web page to users of a web search engine. SEO refers to the improvement of unpaid results and excludes direct traffic/visitors and the purchase of paid placement.

#2 What are the SEO tools do you use?

Ans. We use the following SEO tools:

  1. Google analytic,
  2. Keyword Planner,
  3. Alexa,
  4. open site explorer,
  5. Google Webmaster.

#3 What does it mean if nothing appears while searching for the domain?

Ans. Below are possibilities nothing appears while searching for the domain:

  1. Maybe the site is banned by search engines.
  2. Maybe no index by search engines.
  3. Some canonical issues.

#4 Name some SEO blogs that help you to enhance your content marketing strategies?

  1. Google Webmaster Central
  2. Search Engine Land
  3. SEOSmarty
  4. MOZ
  5. Search Engine Journal
  6. BacklinkO

#5 What are some famous Black Hat SEO techniques?

  1. Cloaking
  2. Link Farming
  3. Hidden text, etc.
  4. Keyword Stuffing
  5. Gateway or Doorway pages

#6 Which is the most important area to include your keywords?

Ans. Following are the most important area to include your keywords in your articles:

  • Page title
  • Body text
  • Meta Description

#7 What are LSI keywords?

Ans. Latent semantic indexing (LSI) is a system search engines use to analyse the other words people use surrounding a given topic. LSI keywords are words and phrases with a high degree of correlation to your target topic. Google’s algorithm uses them to help determine content quality and relevance to the search term.

Here is the better example Just assume you are searching the keyword On page SEO in Google and scroll down to the “Searches Related to…” section at the bottom of the search result page:

What are LSI keywords

#8 What is Indexing?

Ans. Indexing starts when the crawling process gets over during a search. Google uses crawling to collect pages relevant to the search queries, and creates index that includes specific words, or search terms and their locations.

#9 What are backlinks?

Ans. A backlink for a given web resource is a link from some other website to that web resource. A web resource may be a website, web page, or web directory. A backlink is a reference comparable to a citation.

#10 What are incoming links?

Ans. An incoming link (also known as a backlink or inbound link) is a link from another location on the Internet that when clicked the person arrives at your site.

Inbound Links, also known as incoming links or backlinks, refer to the hyperlinks present on a third-party web page that directs users to your web page only.

Read more about SEO: 

#11 Why is anchor text important to SEO?

Ans. Search engines (specifically Google) will use the anchors as an indicator of the page’s topic a web page is linking to. This will determine which keywords they will rank the site for and therefore determines the quality/relevancy of the traffic a site gets.

#12. How can you check if someone is not building or redirecting a low-quality backlink to your site?

Ans. You can use the following SEO tools to prevent someone from building or redirecting a low-quality link to your site:

  • Ahrefs
  • Open Site Explorer

#13 What is the meaning of competitive analysis?

Ans. Competitive analysis does the comparison, between the website I am optimizing, and the website that is ranked highly in search results.

#14 How many types of Meta Tags are there in SEO?  What are their characters limits?

Following are the types of Meta tags in SEO which helps you drive more traffic:

  1. Meta Description tag with 1200 pixels limits
  2. Meta Keyword tag
  3. Title Tag with 600 pixels limits
  4. Meta Robots

#15. What is Indexing?

Ans. A database index is a data structure that improves the speed of data retrieval operations on a database table at the cost of additional writes and storage space to maintain the index data structure.

Indexing starts when the crawling process gets over during a search. Google uses crawling to collect pages relevant to the search queries, and creates index that includes specific words, or search terms and their locations.

If you like FreeWebMentor and you would like to contribute, you can write an article and mail your article to [email protected] Your article will appear on the FreeWebMentor main page and help other developers.

Recommended Posts:


Prem Tiwari

An engineer by profession and a passionate blogger by heart. Founder of FreeWebMentor.com (A Programming blog for beginners), Tech Speaker at various forums. A part from this he is an open source enthusiast, WordPress Lover, Blogger, SEO, and Growth Strategic.

Comments and Discussions

Your email address will not be published. Required fields are marked *